Specialist Veiligheid Aanpak Ondermijning en Jonge Aanwas | Werken voor Tilburg (2024)

Jij maakt de gemeente Tilburg veiliger voor onze inwoners, ondernemers en bezoekers!

Als specialist veiligheid aanpak ondermijning weet je uit ervaring wat gedaan moet worden in de uitvoering en weet je operationeel, tactisch en strategisch niveau aan elkaar te verbinden. Daarmee ben jij een cruciale schakel die zorgt dat ondermijnende criminaliteit wordt aangepakt en voorkom je dat jonge aanwas in de criminaliteit verstrikt raakt. Jij maakt de gemeente Tilburg veiliger voor onze inwoners, ondernemers en bezoekers.

Wat ga je doen

Als specialist veiligheid ben je een cruciale schakel in de (repressieve) aanpak van georganiseerde ondermijnende criminaliteit en jonge aanwas. Binnen de aanpak verbind jij externe partners met interne teams en specialisten. Zo werk je bijvoorbeeld samen met RIEC-partners en breng je signalen over een criminele familie uit de wijk tot een daadkrachtige integrale aanpak. Je verbindt je collega's in het zorg- en veiligheidsdomein om via de bestaande interventies te voorkomen dat jeugdigen uit deze familie eenzelfde criminele carrière als familieleden nastreven. Wanneer je hierbij vastloopt in het systeem schaal je op en lever je, op basis van patronen die je ziet, input op beleidsontwikkelingen. Je hebt hierin een autonome rol en weet zelf goed het overzicht op casuïstiek te bewaren en te schakelen op prioriteiten wanneer de situatie daarom vraagt. Je geeft gevraagd en ongevraagd advies over de aanpak en brengt jouw kennis en ervaring vanuit de praktijk "naar binnen”. Je genereert acties en forceert doorbraken in zaken die vastlopen of ondersteunt collega's hierbij.

  • Je bent (onafhankelijk) projectleider in de ondermijningscasuïstiek en daarnaast de vaste vertegenwoordiger van de gemeente in de RIEC-casuïstiek. Ook ben je regisseur van lokale (ondermijnings)casussen die vastlopen of extra coördinatie vragen.Je bent een verbindende schakel tussen de coördinatoren van de systeem- en persoonsgerichte interventies vanuit o.a. Preventie met Gezag. Samen stuur je op voortgang, haal je knelpunten op en betrek je de nieuwste trends en ontwikkelingen;
  • Je bent sparringpartner voor jouw collega's in het programmateam aanpak ondermijning en bij de aanpak van jeugd(groepen);
  • Je werkt in het topje van de piramide van de repressieve aanpak van ondermijning en jonge aanwas. Je verbindt interne teams, jaagt acties aan en coördineert de Tilburgse aanpak met externe partners zoals het OM, politie, belastingdienst, arbeidsinspectie, NVWA, FIOD, Douane, etc.;
  • Je neemt deel aan het Bestuurlijk Interventieteam Tilburg;
  • Je bent flexibel om bij te springen op projecten binnen team VIB wanneer de situatie daarom vraagt.

Waar kom je te werken

Jij wordt onderdeel van de afdeling Veiligheid en Wijken dat met zeven teams een bijdrage levert aan een gemeente waar het fijn wonen, werken, uitgaan en recreëren is. Belangrijke randvoorwaarde hiervoor is dat de gemeente leefbaar en veilig is en dat de inwoners en gebruikers dat ook zo voelen. Vanuit team Veiligheid, Intelligence en Beleid (VIB) wordt door bijna 40 mensen strategisch, tactisch en operationeel gewerkt aan alles wat te maken heeft met openbare orde, (zorg gerelateerde) veiligheid, crisisbeheersing, evenementenveiligheid en het voorkomen en bestrijden van ondermijning.

Binnen team VIB valt de functie van specialist veiligheid binnen het cluster Ondermijning. Jouw collega's in dit cluster houden zich bezig met de aanpak van ondermijning door de weerbaarheid van de stad, overheid en branches te vergroten over de lijn van repressie en preventie. Daarnaast werk je samen met tal van collega's uit andere teams waarmee je invulling geeft aan de ambities binnen het programmaplan Ondermijning en specifieker, als onderdeel van een landelijk programma, Preventie met Gezag.

In een aantal buurten van 27 stedenwaar de leefbaarheid onder druk staat investeert de minister van justitie en veiligheid in de aanpak Preventie met Gezag. Deze aanpak heeft als doel te voorkomen dat kinderen, jongeren en jongvolwassenen in de leeftijd van 8 tot en met 27 jaar in de criminaliteit terechtkomen of daarin verder afglijden. Gezamenlijk in dit netwerk van steden en het ministerie werken we in een lerende aanpak waarbij we Langjarig bijdragen aan het voorkomen dat jongeren in de criminaliteit belanden of beginnende problemen verergeren.

Wat breng je mee

Je brengt senioriteit, durf en lef mee om doorbraken in casussen of aanpakken te creëren als de situatie daarom vraagt. Je weet wanneer je verbindend en strategisch te werk moet gaan in een dynamisch netwerk van partners met verschillende belangen. Dat vraagt dat je sterk in het netwerk staat, partnerorganisaties kent en aan draagvlak bouwt maar dat het soms mag schuren om het doel te bereiken. Je hebt overtuigingskracht en bent oplossingsgericht en zet jouw kwaliteiten in om te sturen zonder macht. Daarbij heb je de nodige ervaring en sta je ook “met de poten in de klei” ter ondersteuning van jouw collega's. Als specialist veiligheid weet je wat er gedaan moet worden op het operationele niveau om gecompliceerde casussen uit te voeren. Je gebruikt deze kennis om integrale adviezen voor het bestuurlijk niveau op te stellen zodat uitvoering aansluit op beleid. Dat vraagt in een omgeving als die van de gemeente Tilburg om een politiek-bestuurlijke sensitiviteit. Je behoudt het overzicht op lopende zaken, voelt politiek-bestuurlijke gevoeligheden aan en hebt een proactieve houding om hierop te reageren.

Je beschikt over:

  • Minimaal HBO werk– en denkniveau;
  • Minimaal 5 jaar aantoonbare ervaring in de domein overstijgende aanpak van georganiseerde ondermijnende criminaliteit en affiniteit met de aanpak van jonge aanwas en jeugdcriminaliteit;
  • Kennis van wetgeving bij de aanpak van georganiseerde criminaliteit en ervaring met de toepassing in de praktijk;
  • Politiek-bestuurlijke sensitiviteit en ervaring bij een gemeente of bij andere partners in de aanpak is een pré;
  • Je bent 36 uur per week beschikbaar.

Wat krijg je ervoor terug

De Gemeente Tilburg biedt een inspirerende werkomgeving waar diversiteit gewaardeerd wordt en authenticiteit gestimuleerd. Als onderdeel van een vooraanstaande overheidsorganisatie krijg je de kans om niet alleen bij te dragen aan Tilburg, maar ook aan je eigen groei dankzij ons uitgebreide aanbod aan trainingen via het Tilburgs Leerhuis.

Verder bieden wij je:

  • De functie is ingeschaald in salarisschaal 12 met aanloopschaal 11. Op basis van een fulltime dienstverband is dit minimaal € 4.211,- en maximaal € 6.777,- bruto per maand. Afhankelijk van jouw ervaring en huidige situatie doen we je een zo goed mogelijk voorstel binnen deze bandbreedte;
  • 194 verlofuren en de mogelijkheid om max. 187 verlofuren bij te kopen (o.b.v. een fulltime dienstverband);
  • Een individueel keuzebudget van 17,05% boven op je salaris. Dat je het gehele jaar door kunt inzetten voor bijvoorbeeld extra verlof, een extra uitbetaling, studie, vakantiegeld of de aanschaf van een (elektrische) fiets;
  • Een werkgeversbijdrage in de kosten van de zorgverzekering;
  • Een goede pensioenregeling bij ABP;
  • Bij goed functioneren ontvang je in principe na één jaar een vast contract;
  • Een goede werk-privébalans met een werkweek van max. 36 uur, gedeeltelijk thuiswerken en flexibiliteit qua werktijden;
  • Een sta/zit bureau, bureaustoel en toebehoren om je thuiswerkplek volledig en goed in te richten;
  • Een laptop en mobiele telefoon;
  • Reis je met openbaar vervoer? Jouw reiskosten worden dan volledig vergoed (2e klas).


Ben je enthousiast geworden? Wacht niet tot de einddatum met solliciteren; zien we een match, dan plannen we snel een gesprek in om kennis te maken.

Vragen?

De vacature staat open t/m 14 augustus. De gesprekken worden gepland op 19 of 23 augustus. Wil je eerst meer informatie over de functie? Neem dan contact op met Carlo Steijnen, programmamanager ondermijning, via tel nr. +31135429086. Vragen over de sollicitatieprocedure kun je mailen naar personeel@tilburg.nl onder vermelding van vacaturenummer: VEW24-17.


Gemeente Tilburg wil een betrouwbare partner (werkgever) zijn voor burgers en medewerkers. Daarom vragen we je om een geldige Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te overleggen als onderdeel van het proces om bij ons te komen werken.

Delen van de vacature mag, graag zelfs! Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.

Specialist Veiligheid Aanpak Ondermijning en Jonge Aanwas | Werken voor Tilburg (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kieth Sipes

Last Updated:

Views: 6159

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kieth Sipes

Birthday: 2001-04-14

Address: Suite 492 62479 Champlin Loop, South Catrice, MS 57271

Phone: +9663362133320

Job: District Sales Analyst

Hobby: Digital arts, Dance, Ghost hunting, Worldbuilding, Kayaking, Table tennis, 3D printing

Introduction: My name is Kieth Sipes, I am a zany, rich, courageous, powerful, faithful, jolly, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.